Mai mult de un sfert din totalul caselor din America elimina apele menajere uzate prin sisteme proprii, fara a fi legate la o retea de canalizare. Utilizand aceste sisteme, proprietarii de case sunt responsabili cu tratarea si eliminarea propriilor ape menajere. Majoritatea sunt folosite acolo unde nu sunt disponibile sau sunt nepractice tratamentele centralizate ale apelor menajere (in statii de epurare), cum ar fi in zonele rurale. Cea mai cunoscuta metoda este instalarea unei fose septice, care foloseste solul pentru a trata mici fluxuri de apa reziduala. Atunci cand sunt construite si instalate corespunzator, sistemele septice sunt atat sigure, cat si eficiente.
Desi pe piata sunt disponibile numeroase sisteme septice, toate opereaza folosind aceleasi principii. Un sistem tipic este alcatuit dintr-o fosa septica, o cutie de distributie si un camp de absorbtie marginit de piatra si pietris (cunoscut si sub numele de camp septic sau de drenaj). Toate aceste componente sunt legate intre ele de tevi numite linii de convenienta.
Fosele sunt de obicei confectionate din ciment, fibra de sticla sau plastic si in mod normal sunt proiectate sa poata tine 2900-3800 de litri de deseuri. Scopul rezervorului este acela de a colecta temporar apele uzate astfel incat lichidele sa se separe de solide. Solidele (cunoscute si sub numele de sedimente) cad pe fundul fosei, in timp ce spumele, grasimile si alte mizerii se ridica la suprafata lichidului. Acestea raman in fosa si trebuie scoase cu ajutorul unei pompe (de obicei la un interval de 3-5 ani la un sistem care functioneaza corespunzator). Deseurile lichide, numite si efluenti, trec prin fosa si in cutia de distributie; de acolo sunt indreptate spre o retea de tevi perforate amplasate sub campul de absorbtie, trecand prin gauri in camp. Acolo sunt depozitate pana cand sunt absorbite de sol. Campul de absorbtie trateaza apele manajere prin procese fizice, chimice si biologice, filtrandu-le eficient inainte de a ajunge la panzele freatice.
Atunci cand instalati un sistem septic, principalul factor de care trebuie sa tineti cont este dimensiunea parcelei de pamant, adancimea solului si rata sa de percolare (cat de repede absoarbe apa) si adancimea sezoniera a panzelor freatice. Daca intentionati sa construiti pe o bucata goala de pamant, cel mai intelept ar fi sa determinati pozitia amplasarii fosei septice inainte de a va gandi la amplasarea casei si a fantanii. Procesul obligatoriu de instalare difera de la un stat la altul, chiar si de la tara la tara, asa ca ar trebui sa contactati departamentul zonal de cadastru pentru sfaturi.
Pe Internet exista o multime de produse care sustin ca pot imbunatati operatiile fosei septice. Am incercat, ca de altfel toti posesorii de sisteme de fose septice, o multime de produse pentru a imbunatati performanta fosei, pentru a prelungi perioada dintre goliri si a mari durata de viata a campurilor de drenaj. Unele ajuta, altele sunt inutile, altele sunt mult prea scumpe pentru performanta lor. Eu am gasit Bio-R, care are un pret rezonabil. Produsul chiar elimina mirosurile neplacute din fosa septica si din apa care se revarsa pe campul septic.