Desi multi dintre noi probabil nu s-au gandit prea mult la asta, unul dintre beneficiile vietii la oras (intr-o tara dezvoltata) este ca de obicei casa dumneavoastra este legata la o retea de canalizare locala sau vreun fel de statie de epurare a apei. In timp ce ingrijorarile guvernamentale cresc, aceste sisteme sunt perfectionate pentru a indeparta solidele suspendate, a controla nitratii si nivelurile de fosfati si a dezinfecta efluentii. Mai mult, de vreme ce clorul este unul dintre cei mai intalniti dezinfectanti, este nevoie sa se faca si un control al rezidurilor de clor deoarece acestea pot afecta viata acvatica. Asa-numitele tratamente tertiare pot indeparta pana la 99% din toate impuritatile din canalizare, producand un efluent aproape gata de baut.
Cu toate acestea, cel putin 25% dintre americani nu sunt conectati la astfel de retele, astfel incat depind de fose ecologice.
Operatiile fosei septice
Utilizata prima data de catre fancezi in anii 1870, fosa septica s-a schimbat foarte putin in materie de design fata de cea din anii 1880; aceste dispozitive costau in general dintr-un rezervor dublu compartimentat, de obicei confectionat din beton, fibra de sticla sau plastic, care este ingropat in pamant. In rezervor intra direct apele reziduale din case, iar apa tratata este evacuata pe un camp de scurgere.
In timp ce deseurile curg in rezervor, solidele mai grele se depun pe fundul acesteia, formand stratul de sedimente. Substantele mai usoare, cum ar fi grasimea si particulele mai mici de mancare plutesc pe suprafata formand stratul de crusta, in timp ce in mijloc ramane cea mai mare parte, lichidul si alte materiale suspendate aditionale. Al doilea compartiment primeste masa de lichid aproape limpezit.
Solidele sunt descompuse prin actiunea bacteriilor anaerobe asupra sedimentelor, totul fiind ca un derivat al sistemelor noastre gastrointestinale. De aici si numele de „septic”. In teorie, va fi produs un efluent relativ inofensiv si, in situatia in care exista conditii prielnice de sol, procesul de decontaminare continua. Chiar si in conditii ideale, pana la urma cantitatea de sedimente va interfera cu actiunea digestiva a bacteriilor si va trebui evacuata cu ajutorul unei pompe, pentru a fi distruse in alta parte.
Atunci cand fosa ecologica nu mai functioneaza
Din nefericire, daca procesul bacterian este rezonabil de suficient pentru a face fata deseurilor umane normale, el nu va fi niciodata adecvat pentru eliminarea unor lucruri simple, cum ar fi grasimea de gatit, care poate stingheri operatiile sistemului, mai ales daca sunt folositi si agenti de curatare de gospodarie si alte chimicale pot omori bacteriile. Aceste neajunsuri pot fi complicate si mai mult prin lipsa de intretinere a sistemului si cantitati de apa reziduala mai mari decat cele specificate in instructiunile tehnice.
Desi cel mai rau lucru care se poate intampla unui proprietar de casa ar fi ca deseurile sa se intoarca pe tevi inapoi in casa, daca acest lucru are loc inseamna ca deseurile netratate au ajuns deja in mediu, de vreme ce toate calculele legate de campul de scurgere sunt bazate pe presupozitia functionarii corecte a sistemului. Astfel, proprietarul neglijent devine un poluant destul de periculos.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu